mandag 26. september 2011

Blomkål- og brokkolimos

Dette er vel en av klassikerne blant oss som spiser lavkarbo. Ikke uten grunn. Det er godt, enkelt, og passer til det meste.


Har du rester av sellerirot, persillerot, neper, knutekål eller andre egnede grønnsaker, så hiv dem oppi kjelen og kok og mos dem sammen med brokkolien og blomkålen. Litt løk kan også være godt. Fløten kan byttes helt eller delvis ut med créme fraîche, rømme eller smøreost for variasjon. Litt gressløk eller sprøstekt bacon på toppen er heller ikke feil. Mosen kan selvsagt også lages av bare blomkål eller bare brokkoli.



1 blomkål

1 brokkoli

1 fedd hvitløk

vann

2 dl fløte

3 ss smør

salt & pepper

evt. litt revet muskat
_______________________________________________________________________________

Del blomkål og brokkoli i buketter og biter. Kok opp vann, og ha brokkoli, blomkål og hvitløksfeddet i det kokende vannet. La koke til grønnsakene er helt møre, ca 10 min.

Hell av vannet, men ta gjerne vare på det som kraft til suppe eller saus. La grønnsakene dampe ordentlig av seg.

Mos grønnsakene. Bruk en stavmikser hvis du vil ha en fin konsistens. Jeg liker at det er litt tekstur på mosen, så jeg bruker en potetstapper.

Varm opp fløten med smøret til smøret har smeltet, og tilsett litt og litt av væsken til mosen har passe konsistens. Jeg har som regel litt væske til overs, men en fløte- og smørblanding kan man bruke til så mye annet, at det gjør jo ingenting. Smak til med salt, pepper, og evt. litt muskat.

Her er mosen servert med kyllingschnitzel.

18 kommentarer:

  1. jeg har blitt stor-hekta på dette i det siste,men bruker for det meste blomkål :) nam nam

    SvarSlett
  2. Går mye blomkål her i huset. En av ingrediensene til dagens lunsj :)

    SvarSlett
  3. Det hørtes veldig godt ut :)

    SvarSlett
  4. Den er kjempegod hvis du blander med CottageCheese i stedet for fløte også! Nå vet jeg at LCHF ikke handler så mye om kalorier, men noen ganger kan det jo hende man tenker litt på det også.. :)

    SvarSlett
  5. Det høres spennende ut Missmowmow. Takk for tipset :)

    SvarSlett
  6. Om jeg bruker fløte i mosen (bruker oftest bare smør) Så koker jeg blomkålen direkte i fløten. Da forsvinner ikke vitaminene ut med kokevannet heller!

    Cottage cheese i hørtes spennende ut! :)

    SvarSlett
  7. Det er egentlig veldig lurt Gretel. Jeg er bare så dårlig på dette med å beregne mengder og slikt. Har hatt litt i overkant mange runder der mosen blir mer grøt på grunn av for mye væske, så da har jeg endret strategi. Men kokevannet blir jo uansett god til suppe dagen etter :)

    SvarSlett
  8. Nydelig :-D Nå som det er høst går det mye i grønnsaksmos og barna elsker det (vi voksne også da).

    SvarSlett
  9. Mette Gj. Bolgen27 september, 2011 00.42

    Heisann!

    Jeg bruker å raspe litt cheddarost og parmesan sammen med 2-3 ss rømme. Det er nydelig. Kommer på ett ut om det er blomkål eller brokkoli.
    Bruker stavmikser på det så alt blir som en fin purre`

    Stor inspirasjon å lese og lage mat med dine oppskrifter Frida.

    Klem fra Mette

    SvarSlett
  10. Ooh, cheddar, parmesan og rømme høres absolutt nydelig ut. ALT blir bedre med cheddar, parmesan og/eller rømme ;) Mange fine varianter som kommer frem her. Tusen takk Mette!

    SvarSlett
  11. Den mosen er skikkelig god hvis du legger til en del persille og litt ekstra fløte, nyyydelig til kjøttkaker <3

    SvarSlett
  12. Persille er definitivt en vinner :)

    SvarSlett
  13. Jeg er så ufattelig spent på kyllingschnitzelen din! :D Mosen var fantastisk :)

    Takk for stor inspirasjon og matglede til LCHF :]

    SvarSlett
  14. Tusen tusen takk Gamerhusmora. Nå er kyllingschnitzelen på plass også ;)

    SvarSlett
  15. Å herre Moses, den skal prøves til uka! :D Fantastisk :)
    God helg til deg og takk igjen :]

    Og btw: Den mosen har blitt laget tre dager på rad her nå) xD

    SvarSlett
  16. hehe, så gøy å høre! Håper du blir like fornøyd med schnitzelen da. God helg til deg også :)

    SvarSlett

Related Posts with Thumbnails